Nadver, et af den kristne kirkes sakramenter og dens centrale kulthandling. Blev ifølge evangelierne (fx Mark. 14, 22-25) indstiftet skærtorsdag ved Jesu sidste måltid med sine disciple. Nadverelementerne er brød og vin, som symboliserer Jesu legeme og blod. Nadveren tolkes forskelligt i de kristne kirkesamfund, fra den katolske kirkes opfattelse af brød og vin som forvandlede til Jesu legeme og blod, når indstiftelsesordene lyder, til den reformerte kirkes opfattelse, at det er et mindemåltid. Under alle omstændigheder spiller evangelieteksterne på en jødisk kontekst, hvor Jesus går i stedet for påskelammet som offer. Jesus tolker handlingen som syndernes forladelse, dvs. at han ved at gå i døden frelser den, der tror. På en måde dør han igen ved hver nadver og genopstår i den enkeltes tro. Hvor symbolsk eller “konkret”, det skal tolkes, er en smagssag.

Selve ordet “nadver” er dansk og betyder egentlig blot “aftensmåltid”, men er så blevet farvet af højtiden omkring sakramentet.

Se også sakramente, mad og drikke, brød og vin.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig