Saccharin
Saccarin er trivialnavn for 2-sulfobenzoesyreimid, C7H5NO3S, og er en svag syre
Saccharin
Af .

Saccharin er et stærkt sødende sødestof og var i mange år det mest anvendte af de syntetiske sødestoffer. Dets sødeevne er ca. 500 gange større end sødeevnen af almindeligt sukker (sucrose). Det har en metallisk eftersmag. Saccharin er tivialnavnet for 2-sulfobenzoesyreimid, C7H5NO3S, og det har været produceret og anvendt siden 1884, hvor dets søde smag blev opdaget ved en tilfældighed.

Faktaboks

Etymologi
Ordet saccharin kommer af middelalderlatin saccharum 'sukker' og -in.
Også kendt som

sakkarin

Stoffet syntetiseres med udgangspunkt i en reaktion mellem toluen og klorsulfonsyre. Det er et hvidt, krystallinsk stof med et smeltepunkt på 229-230 °C. Da det er relativt tungtopløseligt i vand, anvendes natriumsaltet af saccharin, som er letopløseligt, normalt i stedet.

Der har været rejst tvivl om sundhedsfaren ved indtagelse af saccharin i form af en øget kræftrisiko. Der er imidlertid ikke påvist en sammenhæng, men saccharin er som andre syntetiske sødestoffer underlagt begrænsninger i anvendelse baseret på ADI.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig