Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

julebryg

Oprindelige forfattere CB og RoNi Seneste forfatter Redaktionen

Tuborg Julebryg er blevet produceret siden 1981.

Tuborg Julebryg er blevet produceret siden 1981.

julebryg, oprindelig en betegnelse for den særlig stærke og gode højtids- eller festøl, som blev brygget på landet for at drikke julen ind. I 1800-t.'s slutning fik den søde og ekstraktholdige julehvidtøl eller "nisseøl", som er en mørk og alkoholsvag hvidtøl, sin udbredelse.

Den første industrialiserede julebryg blev skabt i 1953 på Bryggeriet Carlsminde ved Nyborg. Danske bryggerier holder fast i de traditionelle højtidsbryg, og udbuddet er vokset kraftigt i takt med den store interesse for øl efter år 2000.

De undergærede guldølstyper var tidligere styrende på markedet, bl.a. Blålys (Albani – introduceret i 1960), Tuborg Julebryg (1981) og Carl’s Jul (Carlsberg, 1997), men i 2004 lancerede Carlsberg en overgæret Christmas Ale (8,3% vol. alkohol), der blev en stor succes.

Annonce

Danske bryggerier udsender mange typer julebryg, ligesom der importeres store mængder af belgiske, tyske og britiske sæsonøl.

Læs mere om jul og øl.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Berthelsen, Rolf Nielsen: julebryg i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 26. januar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=102346