Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Is

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Is, som vi kender det i dag, synes at være opstået i Napoli i Italien. Ca. 1660 blev is i form af bl.a. frosne sukkerlager introduceret ved det franske hof, og i begyndelsen af 1700-tallet blev det muligt for menigmand at købe is i parisiske caféer.

Is baseret på fløde eller mælk består oftest af en ismasse lavet af sukker, æg og mælk/fløde tilsat fx vanilje, chokolade eller frugt. Vandis, sorbet, består af en sukkerlage, der ofte er tilsat frugt. Senest er repertoiret udvidet med is fremstillet på basis af yoghurt eller skyr.

Også hjemmelavet is er en populær dessert, se fx opskrifter på vanilje-yoghurt-is og vaniljeis.

Annonce

I Danmark spiser vi hver næsten 9 liter is om året, hvilket bringer os i top 5 over de mest isspisende lande i verden.