Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Finker

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Finker, Fringillidae, er en familie af spurvefugle med mange arter. Tidligere blev stort set alle frøædende spurvefugle henført til familien, men det er blevet klart, at der er tale om en række ikke nærmere beslægtede grupper, bl.a. astrilder, enker, spurve, værlinger og væverfugle, der pga. tilpasning til føden ligner hinanden.

Finker er små fugle, varierende i længde fra 11 til 19 cm. Mange er skovfugle. Næbbet er specialiseret til kosten. Det er mere eller mindre kraftigt og kegleformet, og kæbemusklerne er veludviklede. Næbbets størrelse varierer meget, afhængigt af størrelsen af de frø, den pågældende art er tilpasset til at æde, og formen kan yderligere være specialiseret til at skaffe adgang til føden.

Under sin berømte jordomsejling med H.M.S. Beagle besøgte Charles Darwin i 1835 Galápagos, og det blev afgørende for hans teori om arternes oprindelse. Darwin bemærkede her, at nærtstående arter eller former havde tilpasset sig forskellige miljøer, så arterne, trods forskelle i udseende og levevis, måtte antages at have udviklet sig fra en fælles stamform. Han opdagede således 13 forskellige arter af finker, der havde tilpasset sig de forskellige øers levevilkår.

Annonce

I Danmark forekommer en lang række finker som ynglefugle eller træk- og vintergæster, nemlig bogfinke, kvækerfinke, grønirisk, stillids, grønsisken, tornirisk, gråsisken, korsnæb, karmindompap, krognæb, dompap og kernebider.

Hør bogfinken:

/@api/deki/files/64067/=26920410.mp3