Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Danske sæler

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Sælerne (Pinnipedia) er med 34 arter en velafgrænset og indbyrdes nærtbeslægtet gruppe inden for rovdyrordenen (Carnivora). Der skelnes mellem tre familier: øresæler (Otaridae), hvalros (Odobenidae) og ægte sæler (Phocidae). Der er repræsentanter fra de to sidstnævnte familier i danske farvande.

Selv om sæler har mange træk, der gør dem særligt tilpassede til livet i vand, så er de knap så omdannede havpattedyr som hvalerne. Faktisk kan man sige, at de stadig har „et ben på landjorden“, og de skal kunne sanse både i vand og på land. Sæler er udstyret med en god lugtesans (der dog kun kan anvendes på land), et godt syn og en god hørelse. Under vand udsender visse sælarter særlige kliklyde, og det diskuteres, om de er i stand til at bruge dem til at ekkolokalisere med.

Sælerne føder deres unger på land (eller is), og under fældningen tilbringes megen tid på land.

Seks sælarter optræder i de danske farvande. Mest almindelig er spættet sæl (Phoca vitulina), der er vidt udbredt i Nordatlanten og det nordlige Stillehav og nogle steder kan vandre op ad floder og i længere tid opholde sig i ferskvand. Gråsælen (Halichoerus grypus) er Danmarks største rovdyr; voksne individer er op til 230 cm lange og vejer op imod 300 kg.

De danske sæler har været fredet siden slutningen af 1970'erne, og antallet er stigende. Mange sæler i de danske farvande er en udfordring for fiskeriet, da sælerne primært lever af fisk.

Læs mere om de danske sæler i Naturen i Danmark.