Danmark har en lang kystlinje og er omgivet af produktive havområder. Det er derfor ikke underligt, at havet altid har været en vigtig kilde til mad og velstand for landets befolkning. I Ældre Stenalder kom størstedelen af kosten fra havet; i Middelalderen var eksporten af saltede og tørrede fisk af vital betydning for rigets økonomi; og i dag hører Danmark til blandt EU's vigtigste fiskerinationer.

Fiskeriet afhænger imidlertid af naturens vekslende produktion af fisk og skaldyr. I Stenalderen og Middelalderen var produktionen underlagt de naturlige svingninger i havmiljøet. I dag er fiskeriets og menneskets øvrige indvirkning på havmiljøet så stor, at det truer grundlaget for fremtidens produktion. Som følge af et højt fiskeritryk er mange fiskebestande overudnyttede og i tilbagegang. Men det er ikke kun fiskene, der påvirkes, fiskeriet påvirker også havets øvrige dyreliv.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Havet som menneskets spisekammer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig