Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Havet som menneskets spisekammer

Oprindelig forfatter HGis

Danmark har en lang kystlinje og er omgivet af produktive havområder. Det er derfor ikke underligt, at havet altid har været en vigtig kilde til mad og velstand for landets befolkning. I Ældre Stenalder kom størstedelen af kosten fra havet; i Middelalderen var eksporten af saltede og tørrede fisk af vital betydning for rigets økonomi; og i dag hører Danmark til blandt EU's vigtigste fiskerinationer.

Fiskeriet afhænger imidlertid af naturens vekslende produktion af fisk og skaldyr. I Stenalderen og Middelalderen var produktionen underlagt de naturlige svingninger i havmiljøet. I dag er fiskeriets og menneskets øvrige indvirkning på havmiljøet så stor, at det truer grundlaget for fremtidens produktion. Som følge af et højt fiskeritryk er mange fiskebestande overudnyttede og i tilbagegang. Men det er ikke kun fiskene, der påvirkes, fiskeriet påvirker også havets øvrige dyreliv.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henrik Gislason: Havet som menneskets spisekammer i Naturen i Danmark, Fenchel, Larsen, Vestergaard, Friis Møller og Sand-Jensen (red.), 2006-13, Gyldendal. Hentet 13. december 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=483504

Teksten indgår i værket Naturen i Danmark, der består af 5 bind. I værket beskrives dyr og planter i Danmarks vandløb, have, skove og åbne landskaber. Læs om værket på gyldendal.dk