Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Diversiteten i det dyrkede land

Oprindelig forfatter HAds

I det dyrkede land vil landbrugeren gerne opnå en høj produktivitet af én eller få plantearter, dvs. lav diversitet. Midlerne til at opnå dette er regelmæssig og voldsom forstyrrelse i form af pløjning, harvning og høst – samt at gøre næringstilstanden og vandtilgængeligheden så god som mulig for afgrøden ved gødskning, dræning og kunstvanding. Grovere midler som giftbekæmpelse af ukrudt og skadedyr tages også i anvendelse. Resultatet er, at det landbrugsmæssige ideal – den silkehårede gyldne bygmark – har en skærende artsfattigdom (figur 15-3).

Det er selvfølgelig i orden – vi skal have mad på bordet, og landbrugeren skal have fornuftig indtjening, men man kunne godt ønske sig en større omhu med at holde de driftsmæssige udfoldelser inden for landbrugsarealerne. Gødningsoverskud, giftrester og indgreb i vandforholdene er lige så skadelige og uacceptable på de arealer, der ikke dyrkes, som de er i grundvand, søer og havvand.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henning Adsersen: Diversiteten i det dyrkede land i Naturen i Danmark, Fenchel, Larsen, Vestergaard, Friis Møller og Sand-Jensen (red.), 2006-13, Gyldendal. Hentet 25. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=484853

Teksten indgår i værket Naturen i Danmark, der består af 5 bind. I værket beskrives dyr og planter i Danmarks vandløb, have, skove og åbne landskaber. Læs om værket på gyldendal.dk