Salanganernes spiselige reder, der næsten udelukkende består af hærdet spyt, er en særlig delikatesse.

.

Salanganer er navnet på ca. 40 arter af små sejlere, som er udbredt fra Seychellerne og Sydasien mod øst til Nordaustralien og flere Stillehavsøer.

Faktaboks

Etymologi
Ordet salanganer kommer af ønavnet Salanga, ved vestsiden af Malaccahalvøen.

De yngler næsten alle i store kolonier i huler, ofte flere hundrede meter fra indgangen og i totalt mørke. Her orienterer de sig ved ekkolokalisering. De udsendte lyde er hørbare for mennesker og dermed mere langbølgede end hos flagermus, hvilket gør den mulige opløsning af det modtagne "billede" grovere, men dog tilstrækkelig til at navigere i hulerne.

Svalereder som delikatesse

Salanganerne er især kendt for deres reder, de "spiselige svalereder", som er grundlaget for en værdsat og kostbar delikatesse i det kinesiske køkken, svaleredesuppe.

Kun tre arters reder udnyttes; bedst er grågumpet salangans (Aerodramus fuciphagus) hvide reder, der næsten udelukkende består af hærdet spyt. Andre salanganer iblander varierende mængder af fjer og andet uspiseligt materiale i spyttet.

Indsamlingen af rederne, som er et risikabelt foretagende, følger gamle traditioner. Organiseret handel kan spores tilbage til Tangdynastiet (618-907).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig