Laks.

.

Laks.

.
.

Laks er en art af laksefisk. Den er udbredt på den amerikanske side af Atlanten fra Cape Cod i syd til Newfoundland i nord; endvidere findes den i en enkelt elv i Grønland og i elve på Island, i elve med udløb til Hvidehavet og Norskehavet, på De Britiske Øer, i floder med udløb til Atlanten i Frankrig, Spanien og Portugal samt i floder med udløb til Østersøen.

Faktaboks

Også kendt som

Salmo salar, atlantisk laks

I Danmark findes der oprindelige bestande i Skjern Å, Varde Å og Ribe Å. Endvidere udsættes der oprindelige laks i flere vestjyske åer. I Gudenåen er indført en ny laksestamme. Fiskeri, opførelse af vandkraftværker, forurening, regulering af vandløb og hårdhændet vedligeholdelse, som har fjernet gydebanker og opvækstvandløb, har stærkt begrænset artens udbredelse. I Danmark er iværksat en handlingsplan til genetablering af laks i alle gamle lakseåer.

Laksen gyder efterår og vinter. Hunnen finder en passende vandløbsstrækning og laver en grube i gruset, hvori æggene lægges og befrugtes. Gruben dækkes til, og parret fortsætter gydningen opstrøms. Når gydningen er overstået, fremstår vandløbsbunden som en forhøjet legebanke. Larverne kommer frem af gruset om foråret. Lakseyngelen lever af insekter og krebsdyr og når efter 1-6 år en størrelse på 13-20 cm. Laksen trækker ud i saltvand om foråret; den kaldes nu smolt, er sølvblank og kan tåle saltvand.

Efter 31/2 år i saltvand kan laksen være omkring 1 m; individer på op til 155 cm og 39 kg er kendt. Laks vandrer adskillige tusinde kilometer i havet efter føden, krebsdyr og fisk. Kønsmodne laks vandrer efter 11/2 og 21/2 år i saltvand (sommerlaks) om foråret og sommeren tilbage til samme vandløb og gydeplads, som de stammer fra; mange vandrer dog først ind efter 31/2 år i saltvand om vinteren (vinterlaks).

Fiskeri

Dansk laksefiskeri foregår næsten udelukkende i Østersøen øst og nordøst for Bornholm. Laksen fanges i drivgarn og med langliner (kroge) fra mindre bornholmske kuttere. De årlige danske fangster er gået meget tilbage pga. kraftige reguleringer og var i 2004 på ca. 309 t. Størstedelen af de laks, der fanges i Østersøen, stammer fra udsatte fisk, idet de oprindelige stammer af østersølaks er gået stærkt tilbage.

Gastronomi

Laks er en eftertragtet spisefisk og masseproduceres i havbrug især i Norge og Chile. Kødet er mere eller mindre lyserødt afhængigt af fødeemnerne, og ved opdræt kan man påvirke farven ved farvning af foderet.

Laks er tilberedelsesstærk og kan tilberedes på mange måder. Desuden kan laks spises rå eller meget let og lidt tilberedt som sushi og sashimi, eller letsaltet som rimmet, gravad eller røget eller serveret rå som laksetatar. Andet går som udskæringer uden skind og ben. Fraskæring og restkød bruges til fiskefars.

Klassiske lakseretter er gravet laks (se gravet fisk), coulibiac, stegt laks med syresauce og pocheret laks med hollandaise.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig