Kuller

Stime af kuller (Melanogrammus aeglefinus) ved Norges kyst. Kulleren kendes let på den sorte plet mellem forreste rygfinne og brystfinnen.

Kuller
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Kulleren er en torskefisk, som let kendes på den mørke plet over brystfinnen. Den er en bundfisk, der lever i det østlige Atlanterhav fra Biscayen til Svalbard og Island og ind i de danske bælter. Den kan blive op mod 1 m lang og veje ca. 12-14 kg.

Faktaboks

Etymologi
Navnet er afledt af kul, pga. fiskens "kulsorte" plet.
Også kendt som

Melanogrammus aeglefinus

Den årlige fangst ligger på 200.000-300.000 tons.

Gastronomi

Kullerens kød er magert, hvidt og fast. Den er velegnet til alle former for tilberedning. Kuller er især yndet i Storbritannien, hvor den sælges såvel koldrøget (med tørverøg: Finnan haddie, som varmrøget Arbroath smokie) og er populær til fish and chips.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig