Havefrøavl, formering af grøntsager og blomsterurter. I Danmark blev kommerciel havefrøavl påbegyndt 1850-70, da enkelte handelsgartneriers aktiviteter blev udvidet til at omfatte avl og handel med havefrø samt senere også forædling. Herved er der udviklet en række sorter af grøntsags- og blomsterarter, som bliver opformeret til salg i Danmark eller til eksport; danskproducerede krysantemumfrø eksporteres fx til Japan, hvor krysantemumblade indgår i salater. Hvert år dyrkes der grøntsagsfrø på ca. 6950 ha i Danmark; heraf ca. 6000 ha med spinat, hvor Danmark tegner sig for 3/4 af verdensproduktionen (2013).

Dyrkning

Havefrøavlen er overvejende placeret på øerne øst for Storebælt samt på Fyn. Dyrkning af havefrø bliver gennemført under nøje kontrollerede forhold, da dyrkeren har oprettet en kontrakt med et frøfirma, der skal sikre, at frø kan sælges videre med særlige garantier for køberne. Dyrkeren får sikkerhed for afsætningen samt en prisgaranti, mens frøfirmaet får indflydelse på og et medansvar for produktionen. Blandt de betingelser, der opstilles mellem dyrker og frøfirma, er fx, at andre sorter af samme art ikke må have været dyrket i en årrække på det areal, hvor sorten skal opformeres, da gamle spildfrø kan spire og føre til en forurening af den høstede frøvare. Der opstilles også krav om minimumsafstande til andre frøarealer med andre sorter af den samme art eller nært beslægtede arter for at undgå krydsning, og der må ikke frøavles andre sorter af samme art på ejendommen; alt sammen for at sikre, at forbrugerne får netop den ønskede sort.

Der er mange forskellige sorter af de fleste arter, og det er derfor små arealer af hver sort, der bruges i frøavlen. Alligevel er dyrkningen rationaliseret, og de moderne landbrugsmaskiner, der bruges under dyrkning af korn og andre salgsafgrøder, bliver også anvendt ved dyrkning af havefrø.

Når frøet er høstet og tørret, bliver råvaren leveret til frøfirmaet, som renser urenheder fra og analyserer for spireevne samt indhold af fremmede frø og urenheder. Efter rensning bliver frøet kontrolleret af NaturErhvervstyrelsen og kan herefter eksporteres eller udportioneres til salg til gartnerier og landmænd med kommerciel grøntsagsproduktion eller i små poser til såning i private haver og drivhuse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig