Sødmælkskalv er betegnelsen for en kalv, der er opfostret med mælk som det primære fodermiddel. Fodringen giver et særligt lyst kalvekød, som især er efterspurgt i den sydlige del af Europa. Produktion af sødmælkskalve er forbudt i Danmark.

Primært fodret på mælk

Sødmælkskalve slagtes typisk, når de er 18-20 uger gamle, og i perioden fra fødsel til slagtning er tilvæksten især baseret på mælk. Mælken, der bruges som foder, er typisk en mælkeerstatning, som bliver suppleret med mindre mængder andet foder så som grovfoder og kraftfoder.

Den stærke mælkefodring og de kun begrænsede mængder af fiberholdigt foder betyder, at kalvene ikke udvikler deres formaver (vom, net- og bladmave) normalt. De er derfor mere udsatte for fordøjelsessygdomme som diarré.

Kødets lyse farve opstår, fordi kalvene fodres på en ration med begrænsede mænger af jern, som betyder et lavere niveau af hæmoglobin i blodet – og dermed en lysere kødfarve.

Holland er EU's største producent

Holland er EU's førende producent af sødmælkskalve, og landet importerer spædkalve – herunder fra Danmark – til produktionen. Også andre lande som Frankrig og Spanien har en betydelig produktion af sødmælkskalve.

Tremmekalve

Begrebet "tremmekalve" bruges jævnligt som synonym for produktionen af sødmælkskalve, og den betegnelse stammer fra, at kalvene i hele produktionsperioden tidligere stod bundne i bokse af træ og på spalter af træ.

EU-lovgivningen kræver i dag, at kalvene fra otte ugers alderen går løse og flere kalve sammen i gruppe. På samme måde har EU-lovgivningen defineret regler for, at fodringen skal indeholde et vist mål af fiberholdige fodermidler, og at rationen har en mindste indhold af jern.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig