Mikroformering.

.

Mikroformering, formering af planter i vævskultur, dvs. steril dyrkning af celler, væv eller organer in vitro på et kunstigt sammensat næringssubstrat. I praksis opdeler man mikroformeringsprocessen i en række faser.

Moderplantefasen omhandler valg og forbehandling af moderplante.

I initieringsfasen udtager man eksplantater, fx skudvækstpunkter (se meristemformering), skudspidser eller væv fra moderplanten og overfladesteriliserer dem for at fjerne mikroorganismer, som ellers vil kunne vokse på næringssubstratet og resultere i cellernes død. Eksplantatet overføres herefter til en lukket beholder med sterilt, ofte geleret, næringssubstrat, som leverer alle nødvendige næringsstoffer til plantematerialet, herunder en defineret mængde af mineraler, vitaminer, en kulstofkilde (fx sucrose) samt vækstregulatorer. Næringsstofferne opbruges under kulturen, og plantematerialet skal derfor subkultiveres, dvs. overføres til frisk substrat, med givne intervaller. Den lukkede kulturbeholder har en høj luftfugtighed, som hindrer udtørring af vævet og tillader styring af andre fysiske miljøfaktorer som lys og temperatur. Det optimale kemiske og fysiske vævskulturmiljø afhænger af plantematerialets genetiske sammensætning og den pågældende fase af mikroformeringen og kræver derfor en omhyggelig optimering for hver enkelt planteart.

I delingsfasen, også kaldet multiplikationsfasen, sker selve formeringen, enten ved dannelse og udvikling af skudvækstpunkter (se organogenese) eller ved dannelse af kunstige embryoer i plantematerialet. Denne dannelse styres bl.a. ved anvendelse af vækstregulatorer (se auxiner og cytokininer).

I rodningsfasen stimuleres dannelse og udvikling af rødder, således at man får en komplet plante.

I retableringsfasen sker en afhærdning og overførsel af planterne til jord og normale dyrkningsbetingelser.

Mikroformering anvendes ved produktion af orkidéer, potteplanter og snitblomstkulturer. Desuden bliver metoderne i stigende omfang anvendt til formering af skovtræer, buske og plantageafgrøder samt inden for planteforædling.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig