Linse er en slægt med seks arter i ærteblomstfamilien, hovedsagelig udbredt i Middelhavsregionen. Arten Lens culinaris er en gammel kulturplante, der har været dyrket i mindst 6000 år. Den er indtil 40 cm høj, enårig med små hvide eller blå blomster og blade, der ender i en slyngtråd.

Faktaboks

Etymologi
Ordet linse kommer af latin lens 'linse'.
Også kendt som

Lens

Frugten er en bælg med 1-2 hvide eller brunlige, op til 1 cm store, kredsrunde, fladtrykte frø, linser. Frøene, der indeholder ca. 24% protein og 60% kulhydrater afhængigt af sorten, koges hele eller afskallede og anvendes i supper eller salater.

Linsemel bruges som tilsætning til brød. Blade og stængler anvendes til dyrefoder. Linser kan være grønne, brune, gule el. røde. Grønne linser fra Le Puy i Frankrig regnes for særligt velsmagende.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig