Skål fyldt med almindelig kantarel (Cantharellus cibarius).

.

Kantareller er en betegnelse for to slægter af kødede, undertiden tragtformede, mykorrhizadannende svampe i køllesvampfamilien Cantharellaceae. I Danmark omfatter de slægterne Cantharellus med 3-4 arter og Craterellus med seks arter. Flere af dem er gode spisevampe, fx almindelig kantarel, ametystkantarel, grå kantarel, trompetsvamp og tragtkantarel.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kantarel er dim. af latin cantharus, af græsk kantharos 'drikkekar'.
Også kendt som

Cantharellus

Bedst kendt er almindelig kantarel (Cantharellus cibarius), der er en kødfuld, gul til gulorange kantarel med tydelige, ribbede lister, som sidder under hatten og løber et stykke ned ad stokken. Som tilberedt hører den til blandt de bedste danske spisesvampe, men rå er den bitter.

Den findes i det meste af landet, men er især almindelig i Nord- og Vestjylland, i Nordsjælland og på Bornholm. Her vokser den på morbund i skove, hvor den danner mykorrhiza med bl.a. gran, fyr, eg og bøg. Svampen findes kun i vilde former og ses typisk fra juni til oktober.

Den har en fin smag af skovbund og spises ristet eller flødestuvet. Anvendes frisk, men kan også syltes i vineddike eller tørres.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig