Champignon, Agaricus, er en svampeslægt af bladhatte med ca. 50 danske arter. De er oftest store og kødede med hvide, gule og brunlige farver. Lamellerne er chokoladefarvede ved modenhed. Stokken bærer ring, og kødet rødmer eller gulner ved gennemskæring. De gulnende arter har ofte en lugt af mandel, og i så fald ophober de tungmetallet cadmium, der er farligt i større mængder; nogle få arter lugter af karbol og er svagt giftige.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet champignon kommer fra fransk, antagelig afledt af fransk champ 'mark', af latin campus.
- Også kendt som
-
Agaricus
Den dyrkede champignon, havechampignon, Agaricus bisporus, hører til de rødmende arter og er genstand for en milliardindustri på verdensplan og er den økonomisk vigtigste spisesvamp. Frem til 1920'erne dyrkedes den i Danmark udelukkende som herregårdskultur, og fra 1929 egentlig handelsmæssig dyrkning.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.