Mango. Frugt.

.

Mangotræer giver skygge til landsbymøde i Zambia.

.

Mango er et frugttræ i familien Anacardiaceae; stammer antagelig fra Nordøstindien og Myanmar og er nu et af de vigtigste tropiske frugttræer. Det er et 15-18 m højt, stedsegrønt træ med smalle, op til 30 cm lange, helrandede, mørkegrønne blade, der danner en tæt krone.

Faktaboks

Etymologi
Ordet mango kommer via portugisisk og indonesisk fra tamil mankay, af man 'mangotræ' og kay 'frugt'.
Også kendt som

Mangifera indica

Blomsterne er små, lyserøde, vellugtende og samlet i grenede klaser. Frugten er en skævt ægformet, grønlig til rødlig stenfrugt, sædvanligvis med en vægt på 250-400 g.

Mango har været dyrket på Det Indiske Subkontinent i mindst 4000 år. I SØ-Asien findes ca. 60 vilde arter i slægten Mangifera, flere med spiselige frugter. Importeres i dag fra Afrika, Sydamerika og Israel.

Mango i madlavning

Mangoens bløde orangefarvede kød er meget aromatisk, og det kan spises friskt og naturel. Frugten skal »blot« halveres og den store, flade sten tages ud. Mango giver dybde i frugt-salater, klæder røget kød og fjerkræ, mangopuré indgår i desserter eller fryses til sorbet. I asiatiske og i vestindiske køkkener bruges umodne mangoer som en grønsag, og det er de umodne frugter, der indgår i pickles og chutneys.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig