Hindbær.

.

Hindbær.

.

Hindbær er en halvbusk i rosenfamilien, der dyrkes for sine velsmagende frugter. Den er udbredt i størstedelen af Europa.

Faktaboks

Også kendt som

Rubus idaeus

Den har meterhøje, oprette, toårige skud, som det første år sætter blade og næste år blomstrer og dør. Skuddene er fint tornede, bladene uligefinnede og hvide på undersiden. Blomsterne er hvide. De røde, sjældent gule, velsmagende flerfoldsfrugter løsnes fra frugtbunden (se frugt). Planten er almindelig vildtvoksende, især i skovrydninger.

Dyrkning

Der findes mange forædlede sorter med bær af meget forskellig størrelse, udseende og smag, fx sorter, som bærer frugter på første års skud, og som derfor udvikler modne bær om efteråret. Hindbær dyrkes oftest i rækker med opbindingsstativ. Efter frugthøst fjernes de gamle skud.

Hindbærs historie og udbredelse

Hindbær er vildtvoksende i det meste af Europa og har været kendt og indsamlet siden oldtiden. Undertiden blev hindbær plantet ind i haverne, men helt frem til anden halvdel af 1800-tallet spillede dyrkede hindbær ikke nær så stor en rolle som de vilde. Med dyrkningen blev der søgt efter nye og yderige sorter, der blev krydset med nordam. hindbær, og man fik sorter med større bær, end man hidtil havde kendt. I 1940'erne fremkom sorten Preussen, et fint og sødt dessertbær, som stadig er uovertruffent. Dybfrost-industrien, der fra 1960'erne etablerede sig, stillede krav om robuste bær, de fik bl.a. sorten Veten, hvis ret sure bær ikke egner sig til dessertbrug. Fra 1980'erne er der kommet gode nye sorter fra Skotland, og med Autumn bliss, der kom på markedet i 1990'erne, er sæsonen for friske hindbær forlænget ind i oktober.

Hindbær i madlavning

Hindbær kan spises naturel med fløde og sukker eller bruges i frugtdesserter, sorbeter og tærter. Desuden kan de tilberedes til syltetøj, kompot, marmelade eller grød. Hindbæreddike kom på mode i 1970'erne og -80'erne.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig