Brombær. Alm. brombær (Rubus fruticosus).

.

Brombær af arten alm. brombær (Rubus fructicosus).

.

Brombær er navnet på flere planter i rosenfamilien. Der findes flere hundrede småarter i Europa, det nordlige Asien og Nordamerika. Brombær findes desuden forvildet fra dyrkning i andre verdensdele. I Danmark findes ca. 90 småarter.

Faktaboks

Også kendt som

almindelig brombær (Rubus fructicosus) og hasselbrombær (Rubus corylifolius)

Brombær udviser stor variation og er ofte halvbuskagtig med 2-4 m lange vandreskud, hvis spidser rodfæstes og næste år giver ophav til nye vandreskud. Skud er altid skarpt tornede. Bladene er oftest femdelte med stilkede, tandede småblade; bladstilke og bladribber er skarpt tornede. Blomsterne er hvide til rosa og 1,5-2 cm i diameter. De sidder i få- til mangeblomstrede toppe med talrige støvdragere og frugtanlæg. Frugten er en flerfoldsfrugt med 20-40 sorte stenfrugter, som er vokset sammen indbyrdes og med frugtbunden.

Formering sker ukønnet ved apomiksis. Brombær kan formeres med stiklinger af de unge skud eller ved aflægning, hvor moderplantens skud bøjes ned på jorden, så de slår rødder.

Dyrkede sorter

De dyrkede sorter er artskrydsninger, hvor Rubus procerus, Rubus argutus og Rubus allegheniensis indgår. Der findes tornfrie sorter, men disse er sent modne og smager af mindre og mere surt end de tornede. Brombær dyrkes bedst på espalier, hvor de nye og de frugtbærende skud kan holdes adskilt.

Brombærs sæson er fra september til oktober, og de sorte bær kan spises friske eller anvendes i tærter og desserter, syltes eller fryses til sorbet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig