De kendte hasselbach kartofler.

.

Gode danske kartofler.

.
.

Grillede kartofler.

.

Kartofler der har været i ovnen, kendt som bagekartofler.

.

Kartofler i kryddermarianade.

.

Kartoffel (gastronomi), Kartoflen har siden slutningen af 1800-t. været den vigtigste grøntsag i nord- og vesteuropæisk køkken. Som basisfødemiddel har den dog fra slutningen af 1900-t. fået konkurrence fra ris og pasta. Den har et meget alsidigt næringsindhold med et lavt indhold af fedt.

Kartoflens tilberedningsmuligheder er utallige. Kogte kartofler med eller uden skræl serveres varme (især tidlige kartofler er en stor delikatesse), ristede, stuvede, sukkerbrunede eller brasede. Skivede, kogte kartofler anvendes varme eller kolde i salat. Purerede kartofler serveres som kartoffelmos til kødstuvninger og andre retter med sovs, som selvstændig ret med flæsketerninger og løg (brændende kærlighed), de danner basis i kroketter, gratiner og souffléer og indgår i pier. Kartofler skåret i skiver, bjælker eller pinde steges på pande eller frituresteges som pommes frites. Store, melede kartofler bages i ovn og serveres både som garniture og som selvstændig ret med forskelligt fyld. Desuden anvendes kartofler til franske kartofler, som er skiveskårne, sprødstegte kartofler tilsat krydderier.

Læs mere om kartofler.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig