Amylose er en polysaccharid (kulhydrat), der i planter sammen med amylopektin udgør hovedbestanddelen af stivelse, der normalt indeholder 20-30% amylose. Der findes forædlede kulturplanter, fx sorter af majs, hvori stivelsen primært består af amylose, eller modsat næsten er fri for amylose, hvilket har stor betydning for stivelsens egenskaber og industrielle anvendelse.

Faktaboks

Etymologi
Ordet amylose kommer af amyl- og -ose.

Amylose er overvejende opbygget af uforgrenede kæder af glukose, typisk 200-700 enheder, og kan påvises med jod-jodkalium, med hvilket det danner et blåsort kompleks.

Amylose dannes i planter som oplagsnæring til spiring og vækst. Dyr og mennesker har i fordøjelseskanalen enzymer (se amylaser), der kan nedbryde amylose til glukose, som optages i og udnyttes af organismen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig