Spinat. Blade.

.

Små spinatblade, babyspinat.

.

Spinat er en en- eller toårig urt med uanseelige, grønlige blomster i amarantfamilien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet spinat kommer via middellatin spinachium fra spansk-arabisk isbinākh, af persisk isfānāj; i middellatin folkeetymologisk omdannet til Hispanicum olus, egl. 'spansk kål'.
Også kendt som

Spinacia oleracea

Oprindelsen til den dyrkede spinat er usikker, men to vilde arter forekommer i SV-Asien. Som grøntsag blev den kendt i Europa i 1100-tallet. Den stammer fra Persien. Araberne bragte spinaten til Spanien, og herfra bredte den sig i 1500-tallet til bl.a. England og Frankrig. I Danmark fik spinat først større udbredelse i det 20. århundrede. Den er nu dyrket over store dele af den tempererede zone.

Spinat er rig på uorganisk jern og vitaminer og indeholder oxalsyre.

Spinat i madlavning

Spinat er bedst fra marts til maj. Efterårssorterne er knap så gode som de tidlige. I sommerperioden går spinaten let i stok, hvorfor den med fordel kan erstattes af newzealandsk spinat (Tetragonia expansa) eller bladbede. Spinat anvendes rå i salat eller kogt, dampet, stuvet i fløde, gratineret eller pureret.

Spinat indgår i mange retter, der ofte har betegnelsen à la florentine.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig