Aubergine.

.

En aubergine er en varmekrævende frugtgrøntsag fra en plante af natskyggefamilien. Den stammer fra tropisk Afrika og Østasien og dyrkes som tropisk og subtropisk helårskultur og, i tempererede egne, som enårig væksthuskultur. Planten er ½-1 meter høj, forgrenet, med spredte runde til ovalt aflange frugter, der er violette, hvide, gule eller brune med beige kød og mild, tør smag. Aubergine dyrkes i væksthus hos os eller importeres.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er et lån fra fransk; det kommer via catalansk albergínia fra arabisk bestemt form al-bādhinjān 'auberginen'. Det arabiske ord er selv lånt via persisk og sanskrit, som i sidste ende har det fra et dravidisk sprog. Det latinske melongena i artsnavnet har samme kilde, men er delvis lånt ad andre veje. Ordene ægfrugt og ægplante sigter oprindelig til de ovale, hvide varianter.

Også kendt som

ægfrugt, ægplante, Solanum melongena

Aubergine i madlavning

Auberginen anvendes normalt uskrællet. Den kan koges eller steges, fyldes og gratineres, frituresteges eller anvendes i souffléer. Den indgår i Middelhavskøkkenet og i et stort antal orientalske retter sammen med courgette, tomat, hvidløg og oliven, fx i moussaka og ratatouille. Endvidere anvendes aubergine ofte i det amerikanske køkken.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig