Salvie.

.

Salvie.

.

Salvie er en slægt i læbeblomstfamilien med 900 arter af urter og halvbuske, udbredt fra tropiske til tempererede egne over hele Jorden. Blomsten har kun to støvblade, og på hvert støvblad er kun en halv støvknap frugtbar. Knapbåndet, der forbinder støvtråd og støvknap, er aflangt og vippes af besøgende insekter, således at pollen afsættes på insektets ryg. Nogle sydamerikanske arter bestøves af kolibrier.

Faktaboks

Etymologi
Ordet salvie kommer af latin salvia, afledn. af salvus 'sund, helbredt'.

Flere arter dyrkes i haver og findes af og til forvildet. Lægesalvie, Salvia officinalis, stammer fra Middelhavsområdet og har været brugt som læge- og krydderurt siden oldtiden.

Salvie i madlavning

De stærkt smagende, let bitre blade fra salvie, Salvia officinalis, bruges til fedt kød og fede fisk, i farser, marinader og i drikke. I Frankrig anvendes salvie alene i provencalsk køkken.Den bruges derimod meget i Italien, England, Tyskland (i pølser), samt på Balkan og i Mellemøsten, hvor den især bruges til stegt får.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig