Rosmarin
Rosmarin (Salvia rosmarinus) i blomst.
Rosmarin
Af /Stockfood/Ritzau Scanpix.

Rosmarin er en stærkt aromatisk, indtil 2 m høj, stedsegrøn busk i læbeblomstfamilien. Tidligere blev den henregnet til sin egen slægt, men anses i dag for høre til salvie-slægten.

Faktaboks

Etymologi
via tysk fra latin ros marinus 'havdug', muligvis en omtydning af græsk rhops myrrinos 'myrteagtigt småkrat'.
Også kendt som

Salvia rosmarinus (tidligere Rosmarinus officinalis)

Den hører hjemme i Middelhavsområdet, hvor den har været brugt som lægeplante og krydderurt siden oldtiden. Den har hvidgrå, smalle, korsvis modsatte blade og lyseblå blomster.

Anvendelse af rosmarin

Bladene anvendes som krydderi, og af de blomstrende skud udvindes en velduftende olie, rosmarinolie, der anvendes medicinsk og i parfumeindustrien.

Rosmarin er klassisk i middelhavskøkkenet og bruges især til lam. Anvendes ikke rå i salater, men indgår i stegte, grillede og sauterede retter samt i saucer.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig