Peberrod.

.

Peberrod er en op til 1 m høj, flerårig plante i korsblomstfamilien med hele eller indskårne blade og små, hvide blomster i topformede stande; frugterne, der sjældent udvikles i Danmark, er små og næsten kugleformede skulper. Oprindelsen er usikker, men det menes, at arten stammer fra det sydlige Rusland eller Vestasien.

Faktaboks

Også kendt som

Armoracia rusticana

Peberrod vokser vildt i Nord- og Østeuropa og den har sandsynligvis været brugt lige så længe, der har levet mennesker her. Peberrod dyrkes overalt i Europa som enårig krydderurt pga. roden og den nedre del af stænglen, der danner den hvide, cylindriske peberrod med brunlig bark. Hovedroden skrælles og snittes til friskt krydderi, hvis skarpe smag skyldes indholdet af allylsennepsolie. Siderødderne anvendes til vegetativ formering.

Peberrod i madlavning

Fra gammel tid vidste man, at peberroden kunne bruges mod skørbug, ligesom dens desinficerende virkning var velkendt. Som krydderi bruges peberrod i de nordiske lande, i Nordtyskland, i Rusland og Polen og i det herfra afledte jødiske køkken.

Også englænderne ynder peberroden især som ingrediens i færdige saucer. I Frankrig bruges peberroden i Alsace, ellers møder man den så godt som aldrig. I de danske kogebøger er der helt tilbage fra 1600-tallet mange opskrifter med peberrod, og en fremtrædende plads fik den i det borgerlige danske køkken, som havde sin glansperiode ca. 1860-1910, bl.a. til varme og kolde saucer og til smørrebrød.

I Det nye danske Køkken fra 1980'erne og det nordiske køkken fra begyndelsen af det 21. århundrede har peberrod fået en naturlig plads.

Peberrod forhandles som hele rødder samt revet eller hakket, tilsat eddike og i lufttæt emballage.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig