Kardemomme. Frøene anvendes som krydderi.

.

Kardemomme er en planteart tilhørende en lille slægt med syv arter i ingefærfamilien. Det er skovplanter med blomsterstandene siddende på lange, sidestillede, nedliggende skud. De tørrede, 1-2 cm lange, trekantede frugtkapsler med få, store frø anvendes til krydderiet kardemomme.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kardemomme kommer af græsk kardamomon, af kardamon 'karse' og amomon, et indisk krydderi.
Også kendt som

Elettaria cardamomum

Planten er hjemmehørende i Indien og dyrkes som krydderi i en række varieteter gennem hele tropisk Asien. De største producenter er Indien og lande i SØ-Asien, mens de arabiske lande er de største importører.

Kardemomme har været indført til Europa gennem mere end 2000 år, og det er efter safran og vanilje det dyreste krydderi.

Kardemomme i madlavning

Kardemomme indgår i krydderiblandingen garam masala og bruges i arabisk kaffe. Desuden er kardemomme meget anvendt i svensk bagværk og i glögg.

Læs mere i Den Store Danske

.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig