Gurkemeje udvindes af jordstænglen af planten Curcuma longa.

.

Pulveriseret gurkemeje anvendes bl.a. i karry.

.

Gurkemeje er en tropisk urt i hjemmehørende i tropisk Asien. Bladene er lancetformede, blomsterne sidder i lommer i en tæt, aflang blomsterstand, der afsluttes med en roset af sterile, rødlige støtteblade.

Faktaboks

Etymologi
Ordet gurkemeje kommer af tysk Gurkemei, via middellatin curcuma fra arabisk kurkum 'safran'.
Også kendt som

Curcuma longa

Den stærkt gule jordstængel, rhizom, indeholder stivelse, farvestoffer og olie og anvendes tørret og pulveriseret som krydderi, men benyttes også til farvning af silke og uld.

Gurkemeje har en svag lidt støvet peberagtig smag. Meget anvendt som forfalskning for safran. Brugen er især typisk i indisk og senere det nordafrikanske køkken. Gurkemeje er her en gennemgående ingrediens i forskellige karryblandinger. Gurkemeje har været kendt i europæiske køkkener siden 1600-tallet, hvor det anvendes i fx sennepspickles og dansk remoulade.

Gurkemeje dyrkes i tropisk Asien og i Vestindien; fx har Indien en årsproduktion på over 100.000 ton.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig