Skaldyrsforgiftning, forgiftning hos mennesker efter indtagelse af skaldyr (muslinger eller snegle); oftest forårsaget af algegiftstoffer som fx saxitoxin og domoinsyre.
Mange muslinger og snegle kan gennem fødekæden akkumulere giftstoffer fra alger uden selv at påvirkes nævneværdigt, men hvis disse skaldyr spises af mennesker eller andre pattedyr, kan det medføre alvorlige og endog dødelige forgiftninger. Giftstofferne kan ikke smages eller lugtes og forsvinder ikke ved tilberedning af skaldyrene. Der kendes fire hovedtyper af skaldyrsforgiftning, som alle medfører opkastning og diarré 1/2 til få timer efter indtagelse af et giftigt måltid. De øvrige symptomer varierer afhængigt af forgiftningstypen.
Mange lande, bl.a. Danmark, fører kontrol med industrielt forarbejdede muslingers indhold af algegiftstoffer. Giftproducerende alger omfatter bl.a. nogle få kiselalger og slægter af dinoflagellater som fx Alexandrium, Dinophysis og Prorocentrum.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.