Tegning af en kvist med blomst, en kvist med lang gul citrusfrugt og gulgrøn skal af en halv frugt.

Blomst, frugt og frugtskal af cedratfrugten.

.

Cedrat er et lille træ i rudefamilien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet cedrat er afledt af latin cedrus egentlig 'cedertræ', af græsk kedros; beslægtet med latin citrus.
Også kendt som

Citrus medica; på engelsk citron.

En særlig varietet er Buddhas hånd. Frugten bliver op til 20 cm lang. Den tykke frugtskal indeholder bitre smagsstoffer. Frugtsaften er sur men uden bitter smag og anvendes visse steder.

Cedrat var den første Citrus-art, der kom til Europa omkring år 300 f.v.t., sandsynligvis fra det nordøstlige Indien nær Himalaya. I jødisk kultur er cedraten identisk med »etog, den pragtfulde frugt«, som omtales i 3. mosebog kapitel 23.

Cedrat spises ikke rå, men den tykke skal bearbejdes, først i saltlager, derefter i sukker, indtil den er kandiseret og bliver til det, der i Danmark hedder sukat. Det fremstilles bl.a. på Korsika og sælges her under navnet cédrat confit.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig