Enzymer er proteiner, som dannes af levende celler, og som katalyserer kemiske reaktioner. Enzymer har en specifik tredimensional struktur. Langt hovedparten af de kemiske reaktioner i levende celler katalyseres af enzymer. De fleste reaktioner ville forløbe meget langsomt ved cellens normale temperatur, hvis de ikke blev katalyseret. Karakteristisk for enzymer er deres specificitet over for en bestemt kemisk reaktion.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet enzym kommer af en- og græsk zyme 'gær, surdej'.
Et enzym består af selve enzymet (apoenzym) samt eventuelle prostetiske grupper og cofaktorer (små uorganiske eller organiske molekyler), som er nødvendige for enzymets funktion. Coenzymer er lavmolekylære stoffer, fx NAD, der indgår som et nødvendigt led i visse enzymatiske reaktioner. Katalytisk aktive RNA-molekyler kaldes ribozymer.
Enzymer anvendes i vid udstrækning industrielt, fx i vaskemiddel- og levnedsmiddelindustrien. Se enzymer (fremstilling og anvendelse).
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.