Allehånde er et krydderi fra de umodne og tørrede frugter af det op til 10 meter høje træ Pimenta dioica. Allehånde kan minde om peberkorn, men kan kendes på resterne af blomstens bæger og krone, der stadig sidder på frugten. Den største produktion finder sted i Mellemamerika.

Faktaboks

Også kendt som

Nellikepeber, Jamaicapeber, Pimenta officinalis, engelsk: allspice, Jamaica pepper, fransk: toute-épice, poivre de la Jamaïque, tysk: Piment, Nelkenpfeffer

Som stueplante dyrkes den her til lands især på grund af sine elliptiske, aromatiske blade. Blomsterne er små og hvide, men planten blomstrer sjældent og kræver varme året rundt. Planten tilhører myrtefamilien.

Spanierne gav misvisende krydderiet navnet pimient, der er det spanske navn for sort peber. Det er et af de få krydderier, der oprindeligt stammer fra det amerikanske kontinent. Bærrene høstes umodne, og 3-4 måneder efter blomstringen får de lov at modne og mister dermed meget af deres aroma.

Allehånde i madlavning

Navnet allehånde hentyder til, at deres aroma er en blanding af muskatnød, kryddernelliker og kardemomme med en snert af peber.

Ligesom træets udbredelsesområde er begrænset, er anvendelsesområdet også begrænset til USA, Canada, Nordeuropa og Rusland.

Englænderne bruger det meget i kager og »puddinger«. De skandinaviske lande er storforbrugere og bruger det i forskellige kød- og pålægsvarer samt i marinerede sild. I Frankrig bruges det blandt andet i Benedictine- og Chartreuselikør.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig