Skaller af almindelig hjertemusling (Cerastoderma edule).

.

Hjertemuslinger er en familie af marine muslinger. Navnet hentyder til, at omridset af skalhalvdelene set fra siden er hjerteformet. På verdensplan kendes over 100 arter, i Danmark ni. De fleste arter lever på lavt vand.

Faktaboks

Også kendt som

Cardiidae

Udseende

Skallen har radiære ribber, som kan være forsynet med skæl, knuder eller pigge. Der er en betydelig bukkel (umbo) og et udvendigt, mørkfarvet skalbånd (ligament). Hjertemuslinger sidder nedgravet i havbunden, så kun det yderste af de korte ånderør stikker op. Foden har et karakteristisk "knæk", så den ligner et bøjet knæ. Muslingerne graver sig ned i sedimentet vha. foden, der hos nogle arter også kan bruges til at foretage lange spring væk fra fjender.

Hjertemuslinger i Danmark

Den almindelige hjertemusling (Cerastoderma edule) kan forekomme i tætheder på over 1000 pr. m2. Den udgør en vigtig del af føden for mange vadefugle og udnyttes også mange steder til menneskeføde (edule betyder spiselig). I brakvand forekommer to andre arter, Lamarcks hjertemusling (Cerastoderma glaucum) og tyndskallet hjertemusling (Parvicardium hauniense). Pigget hjertemusling (Acanthocardia echinata) bliver ca. 7 cm lang og lever på dybere vand.

Anvendelse

Hjertemuslinger har i Danmark været anvendt som fødevare siden oldtiden, hvilket fremgår af køkkenmøddingerne.

Alm. hjertemusling (Cardium edule) betragtes flere steder som en værdifuld og velsmagende musling, der spises såvel rå som tilberedt. Talrige mindre arter anvendes til suppe, fx bouillabaisse.

Fælles for alle arter af hjertemuslinger er, at de skal afsandes ved at gå mindst nogle timer i saltvand inden de spises.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig