Karpe
Karpen (Cyprinus carpio) har historisk været en meget populær spisefisk, som i dag er indført til store dele af verden.
Karpe
Af /Ritzau Scanpix.

Karpen er en karpefisk i karpefamilien (Cyprinidae). Den stammer fra Asien, men blev indført som spisefisk til Europa for et par tusinde år siden og bredte sig herefter naturligt.

Faktaboks

Også kendt som

Cyprinus carpio

Den kom til Danmark i middelalderen, hvor den holdtes i damme ved klostre og borge. Nu findes den i mange søer. Der er mange varieteter, fx den skælløse læderkarpe og spejlkarpen, der har enkelte, abnormt store skæl på siderne. Karpen kan blive ca. 1 m lang, veje 30 kg og blive ca. 40 år gammel. Den lever af smådyr, fx orme og larver, samt plantedele.

Udnyttelse og anvendelse

Karpen og andre arter i karpefamilien er meget vigtige dambrugsfisk, og på verdensplan opdrættes op mod 5 millioner tons om året.

Kødet er middelfedt, grålig-hvidt, med en noget geléagtig konsistens. Karpen er tilberedelsesstærk med høj spisekvalitet, men med en del ben. Smagen kan være "mudret", hvis fisken ikke har gået nogle dage i rent vand uden at blive fodret.

Karpen er vigtig i det jødiske og de centraleuropæiske køkkener og en traditionel katolsk ret juleaften før midnatsmessen.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig