Hellefisken er en højrevendt fladfisk, som er mindre asymmetrisk end de andre arter, og som ofte svømmer oppe i vandet.

Faktaboks

Etymologi
Fisken kaldtes oprindelig 'hellig fisk', fordi den måtte spises i den hellige faste.
Også kendt som

Reinhardtius hippoglossoides

Den er udbredt i den kolde del af Atlanterhavet på dybder ned til 2000 m. Den æder bl.a. andre fisk og kan blive op til 1 m lang og veje ca. 45 kg.

Gastronomi

Hellefisk er en vigtig og velsmagende konsumfisk, der som regel fanges på krog på dybder ned til 1000 m. I Grønland fiskes den også gennem huller i isen.

Hellefisk fanget i dybe kolde fjorde bliver antagelig aldrig gydemodne og har derfor altid en høj kvalitet. Kødet er fedt og lidt løst, men bliver fast og hvidt ved tilberedning.

Hellefisk anvendes oftest som røget, men kan også graves eller dampes.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig