Ørred. Bækørreder (Salmo trutta fario).

.

Ørred. Kildeørred (Salvelinus fontinalis).

.

Ørred. Ørred-yngel; akvarel af Lars Østergaard Jensen.

.

Ørred. Havørred, han og hun, på gydebanken. Akvarel af Lars Østergaard Jensen.

.

Ørred. Æg fra Ørreder mellem småsten.

.

Ørred, Salmo trutta, art i laksefamilien, der optræder i tre former, som alle yngler i ferskvand: havørred, der et par år efter klækningen vandrer ud i saltvand og derefter kun vender tilbage til ferskvand i forbindelse med gydningen; søørred, der efter klækning i vandløb vandrer ud i store søer, men gyder i vandløb; og bækørred, der forbliver i vandløbet efter klækningen. Bækørreden bliver højst 50 cm, mens hav- og søørred kan blive op til 140 cm. Havørred kan bl.a. kendes fra laks (som den ligner meget) på de øverste og nederste gællegitterstave på forreste gællebue, der er knudeformede hos ørred og stavformede hos laks; desuden på, at haleroden er mere plump end hos laks, samt på de mange flere mørke pletter under sidelinjen.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ørred kommer af oldnordisk aurriði, af aurr 'grus' og afledn. af riða 'bevæge sig frem og tilbage'.

Ofte, fx i lystfiskerkredse, anvendes betegnelsen ørred i en mere generel betydning, nemlig som ørredfisk, der ikke er en systematisk enhed, men snarere en fællesbetegnelse for en del arter inden for laksefamilien, fx cutthroat, Oncorhynchus clarki, en stillehavslaks, der har navn efter den røde strube.

Fjeldørred eller rødding, Salvelinus alpinus, findes i koldt brak- og ferskvand i alle lande nær Ishavet samt i Alperne. Dens skæl er meget små og utydelige. På Grønland kaldes den ofte laks, og den rigtige laks, der er mere storskællet, kaldes skællaks. Fjeldørred kan blive op til 80 cm. Kildeørred, Salvelinus fontinalis, stammer fra Nordamerika, men er indført til mange lande i Europa. Den foretrækker kølige, hurtigtstrømmende vandløb og findes enkelte steder i Østjylland; den kan blive 40-50 cm. Laksforel er et handelsnavn for ørred og for regnbueørred, Oncorhynchus mykiss. Se også økologiske entreprenører.

Gastronomi

Kødet er lidt mindre fedt, undertiden også lidt lysere i farven end hos den normale opdrættede laks.

Fisk i portionsstørrelse (foreller) tilberedes hele, mens større fisk udskæres og tilberedes som laks, skåret på tværs for grill- og pandestegning, på langs og evt. fileteret for saltning, gravning og kogning.

Blå forel kan pocheres med sit slimlag, som giver den blå farve. Fjeld- eller regnbueørred behøver ikke afskælning før stegning. Småørred fra dam- eller havbrug er blandt de billigste fisk.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig