Rodbrand, betegnelse for symptom på angreb af flere forskellige sygdomsfremkaldende svampe på planter. Rodbrand angriber rodhals og rødder, hvor de fremkalder en brun-sort-farvning af de angrebne dele.

I landbrugsafgrøder optræder rodbrand især i bederoer og ærter. I bederoer er svampen Phoma betae ofte årsag til rodbrand, mens flere svampe kan være årsag til rodbrand i ærter, bl.a. Aphanomyces euteiches og flere Fusarium-arter. Rodbrand ses hyppigt i planteskole- og væksthuskulturer, hvor høj luftfugtighed fremmer sygdommen. Angreb optræder ofte i de tidlige vækststadier og resulterer i dårlig vækst og i værste fald i, at planten dør. Dyrkning af den samme afgrøde år efter år på det samme areal øger risikoen for angreb af rodbrand. Planter, der er svækket af anden årsag, fx næringsmangel, angribes ligeledes ofte af rodbrand.

Der er ingen muligheder for bekæmpelse af rodbrand hos angrebne planter, og behandling af frø med svampemidler har kun delvis effekt. Der satses i stedet for på forebyggende foranstaltninger som sædskifte og forbedrede vækstbetingelser.

Se også svampesygdomme i landbrugsplanter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig