Chili lagt til tørre, et sted i Indien.

.

Chili, Capsicum, er et fællesnavn for sorter af Capsicum frutescens og C. fastigatum. Frugternes smag og styrke varierer meget og afhænger af mængden af alkaloidet capsaicin, mens farven bestemmes af indholdet af carotenoider. Chilisaften er meget stærk, og saft på fx tynd hud eller i øjnene kan være en smertefuld oplevelse. Chilis brændende virkning i munden bremses ikke med vand, men bl.a. af ris og bananer.

Faktaboks

Etymologi
Ordet chili kommer af spansk chile, fra det aztekiske sprog nahuatl chīlli.
Også kendt som

Capsicum

Chili forekommer i et utal af former og kvaliteter, frisk, tørret, præpareret, med forskellige navne, fx ancho, chilaca, chipotle, jalapeño, mulato, pasilla og serrano. Mulato er mild, mens de andre er stærke. De stærkeste chilier er fra Mombasa, men også tabasco fra Louisiana er meget voldsom. Forskellige sorter har forskellige former, farver og styrke.

Nogle af de almindeligste er: habanero, tabasco, chile pequin, arbol, espelette, bird’s eye, Anaheim, cascabel, butter, guajilo, serrano, rajiao, ancho. Disse giver alle i varierende grad den brændende følelse i munden, men de har desforuden også hver især deres individuelle smag.

For at kunne karakterisere styrken mere præcist indførte den amerikanske farmakolog Wilbur Scoville i 1912 en gradskala, Scoville-grader.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig