Ribs. Haveribs, der bærer frugt midt på sommeren, dyrkes i flere varieteter med hvide, gule eller som her røde bær. De røde, syrligt smagende bær indgår sammen med andre røde bær og rabarber i den danske nationalret rødgrød.

.

Ribs.

.

Høst af ribs 2002.

.

Ribs er en ca. 1 m høj busk i slægten Ribes, hjemmehørende i Eurasien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ribs kommer af middellatin Ribes.
Også kendt som

Ribes rubrum, haveribs

Haveribs kan forekomme forvildet i Danmark. Vild ribs (Ribes spicatum) findes vildtvoksende i Danmark, og adskiller sig fra den dyrkede ved at have en gråligt håret bladunderside.

Begge har klaser med ret små, gulliggrønne blomster og klart røde, syrlige bær. Hvid ribs er en varietet af den dyrkede ribs. Deres blade er uden eller med svag lugt i modsætning til solbær, som de ellers ligner meget bortset fra bærrene.

Ribs i madlavning

Ribs er pektinholdige og velegnet til gele. De kan bruges i grød, desserter og kager samt til syltning. Rysteribs er rå ribs rystet i sukker. Den danske sæson er fra juli-august.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig