Gulerødder har et højt indhold af betacaroten, der i kroppen omdannes til A-vitamin.

.

Gulerod er en slægt i skærmplantefamilien med ca. 20 arter især i Middelhavsområdet og tempererede egne af Asien. Det er en- eller toårige urter med pælerod, flere gange fjersnitdelte blade og blomster i dobbeltskærm. Storsvøbet er ofte veludviklet og fliget, og frugterne er forsynet med torne og hagebørster. Vilde former af almindelig gulerod, Daucus carota, er vidtudbredt i Syd- og Mellemeuropa. I Danmark er de sandsynligvis indslæbte, men nu almindelige i vejkanter og på tørre skrænter i de fleste egne.

Faktaboks

Også kendt som

Daucus

Rodgrøntsagen gulerod

er den opsvulmede pælerod fra særlige sorter af Daucus carota. Karotte er navnet på en sortsgruppe med kugleformet rodopsvulmning. Guleroden bliver op til 30 cm lang og 5 cm tyk; den er holdbar og dermed let at opbevare. Den blev første gang dyrket i Europa eller Forasien. Til Danmark blev den indført af hollandske gartnere, som i 1500-tallet blev hidkaldt af Christian 2. Intenst forædlingsarbejde blev foretaget i anden halvdel 1800-tallet, hvor de små buttede karotter var i høj kurs, og hvor den orange farve kom til. Gulerod er nu arealmæssigt Danmarks tredjestørste grøntsagskultur (efter kartoffel og ærter), målt i forbrug overgås den kun af kartoffel.

Vildtypen har en tynd, gullig rod, men er blevet forædlet over hvide og gule typer til orange. Farven hos de dyrkede sorter skyldes deres rige indhold af carotener, især betacaroten, som i menneskekroppen omdannes til A-vitamin.

Gulerod i madlavning

Tidlige gulerødder er en delikatesse ligesom nye kartofler. Der er flere sorter dels til sommerbrug, dels til lagring og vinterbrug. Gulerødder anvendes som garniture, i supper, i stuvninger, kogt eller rå i salat samt i brød, kager og marmelade. Rå gulerødder serveres endvidere som snacks.

Desuden benyttes gulerødder til produktion af farve, caroten og smagsstoffer til bl.a. fødevare- og konfektureindustrien.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig