Appelsin med blomster. Peloponnes, Grækenland.

.

En appelsin er frugten fra Citrus sinensis, et lille træ i rudefamilien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet appelsin kommer af nederlandsk eller nedertysk Appelsine, af appel 'æble' og Sina 'Kina'.
Også kendt som

kinesisk æble

Dets stamform menes at komme fra Myanmar. Dyrkningen spredtes til Kina for over 2000 år siden, og træet blev indført til Europa i 1500-tallet og snart derefter til Nord- og Sydamerika. I 1700-tallet blev appelsinen introduceret i de større godsers orangerier og er med sin lange blomstringsperiode og kraftige duft stadig en populær prydplante. I dag dyrkes minisorter af andre arter af Citrus som potteplanter.

Appelsinerne deles op i to grupper: valencia og navels. Valencia-appelsinerne stammer ikke fra Valencia, men fra Azorerne. Denne tyndskallede, saftrige type er i dag den mest dyrkede appelsin overhovedet. En slægtning til den er blodappelsinen, der opstod i 1600-tallet på Sicilien, hvis kolde vinternætter og milde dage fremmer dannelsen af det røde pigment, der giver denne frugt karakter. Navelsappelsinerne har i sig en lille babyfrugt; disse kerneløse appelsiner udgør den anden hovedgruppe.

Dyrkning af appelsin

Appelsiner dyrkes med kunstvanding i Middelhavsområdet og i de dele af Nord- og Sydamerika, der har lignende dyrkningsbetingelser. Kommerciel produktion foregår overvejende i store plantager. Den samlede årlige produktion er ca. 68 millioner t (2012). Brasilien er verdens største producent og har omkring en fjerdedel af verdensproduktionen. USA, Kina, Mexico, Spanien og Egypten producerer tilsammen ca. en tredjedel. Resten er fordelt på mange producenter. Omkring 10 procent af produktionen indgår i verdenshandelen. USA's produktion bruges næsten udelukkende indenlands.

Anvendelse af appelsin

Sødappelsinen har tyk orange hud med et hvidt, bittert underlag (albedo) og saftigt kød, der er delt i segmenter, findes såvel med som uden kerner. Appelsiner indeholder næsten ingen stivelse og eftermodner ikke, må følgelig plukkes ved fuld modenhed.

Appelsin anvendes naturel som spisefrugt, i salater, i drinks og som garniture. Saften bruges i desserter, i is og sorbeter, i kager, i konfekture, i saucer, og appelsinsaft danner grundlag for en lang række drikkevarer. Den revne eller strimlede skal anvendes rå el. kandiseret som krydderi i marmelader, kager og desserter. Udstrakt brug af konserverende kemikalier gør brug af appelsinskal problematisk. Den bitre appelsin, kaldet pomerans eller Sevilla orange (Citrus aurantium) kan ikke spises rå, men anvendes i marmelader, og det er den, der indgår i klassiske retter som and à la bigarade og en række tilberedninger à l'orange som søtunge, vagtler, kalvelever m.m. Den bitre appelsin er i dag næsten forsvundet, og der anvendes i stedet sødappelsin evt. sammen med citron i disse retter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig