Bladenes grønne farve skyldes klorofyl i kloroplasterne (grønkornene), hvor det er med til at indfange solens lys til brug i fotosyntesen. Røde blade, som fx hos blodbøg, er farvet af antocyaniner i bladcellernes vakuoler. Om efteråret bliver de fleste planters blade gule, orange og røde. De gule og orange farver skyldes bladets indhold af carotenoider, som ses tydeligere, når bladenes klorofyl nedbrydes.

.

Carotenoider er gule og røde farvestoffer i planter og dyr. De omfatter carotener og xanthofyller.

Faktaboks

Etymologi
Ordet carotenoid er dannet af caroten og endelsen -(o)id.

Carotenoider i planter

Carotenoider findes i kloroplasterne i alle grønne plantedele, hvor de er i stand til at omdanne overskydende lysenergi til varme. Uden carotenoider ville planter hurtigt blive dræbt af sollyset. Ligesom klorofyl bidrager carotenoider i bladene også til at opfange lys til brug for fotosyntesen. Carotenoider giver farve til mange frugter, fx tomat, til især gule blomster samt til efterårsløv.

Om efteråret bliver de fleste planters blade gule, orange og røde. Gule og orange farver skyldes bladets indhold af carotenoider, som ses tydeligere, når bladenes klorofyl nedbrydes. Efterårsløvets farveintensitet afspejler vejret, idet lave temperaturer og meget sollys fremmer dannelsen af antocyaniner og dermed de røde farver.

Carotenoider i dyr

Carotenoider findes også som farvepigmenter hos visse dyr, bl.a. i krebsdyr i form af astaxanthin. Laks og ørreders kød får den karakteristiske laksefarve fra de krebsdyr, fiskene æder. I dansk ørredopdræt anvendes carotenoider i foderet til fisk over 500 g.

Hos fugle, bl.a. flamingoer, giver carotenoider fjerene deres røde farve. Carotenoiderne fås gennem føden, der består af krebsdyr og mikroskopiske alger. I zoologiske haver, hvor man af praktiske grunde fodrer med kunstfoder, tilsatte man tidligere gulerodsekstrakt til foderet for at opnå den ønskede farve. Senere gik man over til paprika, der farver kraftigere igennem, men i dag benytter man et koncentrat af carotenoidet canthaxanthin, der er et forstadium til det rigtige røde farvestof. Kun fugle, der har evnen til at omdanne canthaxanthin til det røde farvestof, bliver røde, når de indtager pulveret gennem føden.

Teknisk fremstilling

Carotenoider blev tidligere udvundet fra naturlige kilder ved ekstraktion; men nogle kommercielt betydningsfulde forbindelser, fx betacaroten og canthaxanthin, fremstilles i dag syntetisk i industriel målestok. Bioteknologiske produktionsmetoder er på udviklingsstadiet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig