Rucola er en plante i korsblomstfamilien. Den hører naturligt hjemme i Middelhavsområdet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet rucola er italiensk, afledning af latin eruca '(slags) bladkål'.
Også kendt som

Eruca vesicaria ssp. sativa, salatsennep

Bladene er lyreformede, og kronbladene bleggule med violette årer. Frugten er en opret skulpe.

Rucola dyrkes i Danmark som krydderurt, der benyttes i salatblandinger. I Sydvestasien dyrkes arten pga. de olierige frø.

Vild rucola, sandsennep, tilhører en anden planteslægt, Diplotaxis, men har samme intense smag som almindelig rucola og forhandles i bl.a. supermarkeder under betegnelsen rucola.

Rucola i madlavning

Rucola har længe været kendt i Italien. Den blev i løbet af 1980'erne en modeplante først i USA og derefter i Vesteuropa og i Danmark således i slutningen af 1990'erne. De spæde dele kan anvendes i salat, mens den udvoksede del af planten har så stærk en smag af karse og peberrod, at den skal anvendes med forsigtighed og alene bruges som en krydderurt.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig