Rødbede.

.

Aflange rødbeder.

.

Rødbede.

.

Rødbede er en dyrket varietet af bede i amarantfamilien. Rødbede er som bederoer toårig og danner det første år en opret roset af stilkede, rudeformede, mørkegrønne til røde, blanke blade (top) samt en kimstængel- og rodknold, som svulmer op via koncentriske vækstlag, der danner parenkymatiske væv, som tjener som oplagsvæv. Knoldens indhold af næring bruges til at sætte blomst og frø i det andet år.

Faktaboks

Også kendt som

Beta vulgaris var. esculenta

Knolden kan variere i form fra fladtrykt kugleformet til aflang cylindrisk, mens farven varierer med indholdet af betalainer fra jævnt rødviolet til lysrosa i ringe, evt. gylden (guldbede).

Rødbede i madlavning

Rødbedens blade kan tilberedes som spinat, men det er først og fremmest roden, der bruges. Rødbeden kan koges eller bages og serveres varm eller kold med smør, vinaigrette eller sur fløde. Vidt udbredt i slavisk køkken (fx i supper som borsjtj og botvinja).

I Tyskland og i Norden bruges rødbeder især syltet i eddike, og som sådan kendt siden 1500-tallet, derimod er brugen af rødbeder som egentlig grønsag af nyere dato her. En skandinavisk specialitet er sildesalat med rødbeder.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig