Bredbladet persille.

.

Kruspersille.

.

Kruspersille.

.

Persille er en flerårig plante i skærmplantefamilien med pælerod og rosetstillede, stilkede, snitdelte blade, naturligt udbredt i Middelhavsområdet. Flere varieteter eller underarter, fx kruspersille (Petroselinum crispum ssp. crispum), dyrkes som krydderurter.

Faktaboks

Etymologi
Ordet persille kommer af mnty. petersilie, af lat. petrocilium, af petroselinum, af gr. petroselinon, af petros 'sten' og selinon 'selleri'.
Også kendt som

Petroselinum crispum, almindelig persille

Typer af persille

Der er to slags persille: bladpersille og rodpersille. Bladpersillen findes i tre hovedformer, den krusede, den bredbladede (også kaldet glatbladede) og så den neapolitanske, også kaldet selleri-bladet persille, hvor stilkene anvendes på samme måde som bladselleri. Persille har været kendt i Danmark siden middelalderen, oprindeligt brugtes blade af persillerod, men i 1700-tallet udvikledes den krusede bladpersille, mens den glatbladede først blev almindelig i 1980'erne.

Rodpersille (P. crispum ssp. tuberosum) har glatte blade og danner en opsvulmet, hvidgul, kegleformet ammerod, persillerod, der oftest anvendes som kogt grøntsag.

Persille i madlavning

Bladpersillen er selve grundlaget i den bouquet garni, som er uundværlig i det klassiske køkken. Til persillen føjes timian og laurbærblad, i det franske køkken tillige kørvel eller estragon, i engelsk især sammen med salvie eller mynte. Persille anvendes i alle køkkener, men på forskellig måde. Den bruges til pynt, og den udgør »det grønne drys« over mange retter, enten alene el. kombineret med skalotteløg som i den franske persillade eller sammen med hvidløg og citronskal i italienernes gremolata.

Persille kan sprødsteges og serveres som garniture. Persillen er uundværlig i en lang række varme og kolde saucer, den bruges i marinader og i pålæg som lamme- og flæskerullepølse. Et særkende i Danmark er brugen af bladpersille til kyllingesteg. Kyllinger med smør og persille i maven har været kendt siden 1700-tallets begyndelse.

Læs mere i Den Store Danske

  • krydderurter

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig