Friséesalat.

.

Endivie er en rosetdannende bladgrøntsag, som stammer fra og er mest dyrket i Middelhavsområdet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet endivie kommer af middelalderlatin endivia 'endivie, cikorie', græsk entybia.
Også kendt som

Cichorium endivia

Der er to slags: C. intybus, der dels omfatter julesalat, dels de tætte rødbladede salathoveder, der går under deres italienske navn radiccio, og C. endivia, som omfatter den krølbladede endiviesalat, der på dansk kaldes frisé-salat, og den bredbladede, der mødes med navne som escarol, eskarolsalat eller batavia-salat.

Alle har en bitter smag og skal følgelig anvendes i behersket omfang. De har en lang historie i landene langs Middelhavet, hvor de har været kendt og brugt siden oldtiden. På vore breddegrader fik de først et gennembrud i de sidste tiår af det 20. århundrede.

En type fra slutningen af 1990'erne er frillice, også kaldet kruset issalat, skabt ved en krydsning af endivie og iceberg, den er robust og mindre bitter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig