Til venstre ses en sukkerrørsplantage i Cuba. Til højre vises stråene med de karakteristiske ringformede bladar i nærbillede.

.

Sukkerrør er en art i græsfamilien med 2-4 m høje og indtil 5 cm tykke strå, der er fyldt med marv og sukkerholdig saft, af hvilken der fremstilles rørsukker (sucrose); marven indeholder normalt 12-16 procent sucrose. Bladene fældes efterhånden fra stråets nedre del og efterlader ringformede ar.

Faktaboks

Også kendt som

Saccharum officinarum

Blomsterstanden er en stor, forgrenet top, hvor småaksene sidder parvis, et stilket og et ustilket sammen. De dyrkede former mangler ofte blomsterstanden, og formering sker vegetativt med stykker af strået.

Forædling og dyrkning af sukkerrør

Der findes ca. 17 vilde arter i slægten Saccharum. Den dyrkede art, S. officinarum, kendes ikke vildtvoksende og er formentlig opstået ved forædling af S. edule i Ny Guinea for ca. 10.000 år siden. Stråene blev tygget rå for den sukkerholdige saft eller anvendt som byggemateriale til hytter. Herfra bredte dyrkningen sig til Salomonøerne, Ny Kaledonien og via Sydøstasien til Indien. Det var i Indien, hvor der var en tradition for at lave inddampet palmesukker, at en egentlig sukkerproduktion på basis af sukkerrør begyndte for ca. 3.000 år siden.

I dag er sukkerrør stadig en vigtig afgrøde for mange lande, og i 2021 lå den samlede verdensproduktion af sukkerrør på 1.859 millioner tons. Stort set hele produktionen udnyttes til produktion af sukker. Det største sukkerrørsproducerende land er Brasilien, som samme år havde en produktion af sukkerør på 715 millioner tons. Sammen med Indien er Brasilien samtidig et af de allerstørste sukkerproducerende lande i verden.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig