Ananas
Arten Ananas macrodontes er udbredt fra Bolivia til Brasilien og det nordøstlige Argentina. Her vokser den i både løvfældende skov og regnskov. Dens frugt er spiselig, men ikke så stor og velsmagende som hos A. comosus.
Af .
Licens: CC BY NC SA 2.0

Ananas er en slægt af store, sydamerikanske rosetplanter med savtakkede blade i ananasfamilien. Der kendes to arter, som er udbredt fra Costa Rica i nord til det nordøstlige Argentina i syd. Den ene art, A. comosus, dyrkes for sin frugt i tropiske og subtropiske egne over hele verden.

Faktaboks

Også kendt som

Ananas comusus; engelsk: pineapple, fransk: ananas, tysk: Ananas

Fra en kraftig roset af meterlange, skarpt savtakkede blade udvikles en blomsterstand, hvor hovedakse, støtteblade og blomstens dele smelter sammen til en "frugtstandssamfrugt", der ligner en kogle (på engelsk pineapple dvs. 'æble fra fyr'). Frugten er som moden gul, saftig og aromatisk.

Dyrkning af ananas

Ananas har været dyrket, længe før europæerne kom til Amerika, og i flere lande er den stadig en vigtig afgrøde. Den stammer fra Sydamerika og har været dyrket i væksthuse i Europa fra 1500-tallets anden halvdel. Ananas dyrkes i dag i tropiske og subtropiske egne over hele verden.

I 2021 blev der på verdensplan produceret 28,65 millioner tons ananas; de største ananasproducerende lande var Costa Rica, Indonesien og Filippinerne, hvoraf Costa Rica alene havde en ananasproduktion på 2,9 millioner tons.

Ananas i madlavning

Ananas fås frisk, på dåse og kandiseret. Frisk ananas kan serveres med kirsch. Ananas anvendes frisk eller kogt fortrinsvis i desserter. I caribisk og asiatisk køkken tillige i retter med kød, fisk og skaldyr.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig